זה אני?

מניחים כי זיהוי עצמי במראה מראה על תפיסת ה"אני". תהליך כזה מתרחש בילדים בגיל 2-3 שנים והשאלה אם הוא קיים גם בבעלי חיים

קוף במראה 1_edited_edited.jpg
הם מזהים את עצמם במראה: About Us

מדוע  עולה השאלה "מי במראה"?

אמזונס_edited.jpg

ההשתקפות הפיסיקלית היא מדוייקת - מה שרואים כאן במים מדויק למה שמעל למים עד כי קשה לראות איפה נגמרת המציאות ומתחילה ההשתקפות

להבדיל מההשתקפות הפיסיקלית המדוייקת, ההשתקפות המנטלית יכולה להיות שונה מהמציאות - כלומר מה שאנו רואים במראה הוא הדימוי שלנו שלא בהכרח אמיתי. למשל, באיור אנו רואים בחורה חולה באנורקסיה שהיא צנומה וגופה גווע ברעב, אך הדימוי העצמי שלה, כמו גם תפיסתה את דמותה במראה היא שגופה שמן.

ANOREXIA.jpg

כך עלה הרעיון לבדוק מה בעלי חיים חושבים על מה שהם רואים במראה

הם מזהים את עצמם במראה: Programs

שלבי הזיהוי העצמי במראה בבעלי חיים

א. התעלמות (תפיסה של ההשתקפות כחלק מהרקע)

ב. זיהוי כישות אחרת (ובעקבות כך עימות)

ג. מגע עם ההשתקפות

ד. מבחן הסימן (זיהוי עצמי בהשתקפות)

מראה_edited.jpg
הם מזהים את עצמם במראה: Text
flamingos_edited.jpg

א. התעלמות

פלמינגו חיים בלהקות ענק של עשרות ומאות אלפי פרטים. כאשר מניחים מולם מראה הם רואים את השתקפותם כחלק מהאלפים  שמסביב (אין כל מרכיב של זיהוי עצמי)

ב. זיהוי  כישות אחרת

חתול בעמדת איום מול השתקפותו

מרבית בעלי החיים מזהים את השתקפותם כישות אחרת ולכן תוקפים אותה. כך החתול שנחשף לראשונה לדמותו במראה מפגין עמדת איום קודם שיתקוף את השתקפותו (חיות בית מתרגלות עם הזמן להשתקפותן במראה ומתעלמות ממנה)

הם מזהים את עצמם במראה: Who We Are
bird in mirror_edited_edited_edited_edited.png
הם מזהים את עצמם במראה: Image
נכדותי_edited_edited_edited.jpg

ג. יצירת מגע עם ההשתקפות

מהשלבים של ההתעלמות או זיהוי כישות אחרת (כמו בתמונה שמימין(?) בא המעבר ליצירת מגע עם ההשתקפות (התמונה משמאל)

הם מזהים את עצמם במראה: Quote
cat in the mirror.png
הם מזהים את עצמם במראה: Image

ד. מבחן  הסימן

מסמנים על הפנים סימן שניתן לראות רק במראה כדי לבחון אם בעל החיים שמסומן מזהה מה השתנה בעצמו

בלינק יש סרטון שמתאר את התפתחות הזיהוי העצמי בשימפנזה ואת מבחן הסימן בבני אדם ובקופים

מבחן  הסימן בפיל

מסמנים על ראש הפיל סימן שניתן לראות רק במראה  כדי לבחון אם הוא מזהה שמשהו השתנה בעצמו

בתמונה: צילום מסך מתוך הסרטון

mirror self-recognition in Asian elephants

elephant 1_edited.png

סיכום: מי זה במראה?

תחילה מצאו כי קופי האדם מזהים את עצמם. אחר התברר כי לא כל השימפנזים והגורילות עוברים את מבחן הסימן. התברר כי לניסיון בחשיפה למראה יש חשיבות רבה. כך, ילדים בארצות בהן אין חשיפה למראות (קניה, פיג'י) ילדים בני 3 לא זיהו עצמם במראה. לעומת זאת גורילה שגודלה בבית ונחשפה למראות מזהה עצמה מיידית (הקישור שלהלן).

עבודות מאוחרות מציעות כי בעלי חיים רבים, למשל דגים ואפילו נמלים מזהים את עצמם במראה. מאלה הסיקו כי זיהוי עצמי והבדלת עצמך מאחרים אינם בהכרח סימן למודעות עצמית ולתפיסת האני.

אבל... לקחו קבוצה של שימפנזים וחילקו אותם לכאלה שמזהים את עצמם במראה וכאלה שלא מזהים את עצמם (מבחן הסימן). עתה ערכו לכל השימפנזים מבחנים שונים שמעידים על אינטליגנציה ומצאו כי מי שזיהו את עצמם במראה הצליחו יותר  במבחני האינטליגנציה. לכן מניחים שיש קשר מסויים בין זיהוי עצמי במראה למישכל.

קוף במראה 2_edited.jpg

יצירת קשר

לשאלות והזמנת הרצאות בנושאים שונים אודות בעלי חיים

ניתן לפנות אל פרופסור דוד עילם, בית הספר לזואולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב